מאמרים

רישום סימן מסחרי

רישום סימן מסחרי

מאת: עורך הדין יורם ליכטנשטיין

אחד מהרכיבים החשובים ביותר בחייו של עסק הוא המוניטין והשם הטוב שיצא לו אצל לקוחותיו. עסק שלא ידע ליצור שם טוב – יכשל.

אבל חמור מכך, עסק שידע ליצור שם טוב ולא ידע להגן עליו, ימצא שמתחריו עושים שימוש בשם המסחרי שלו בעוד שהוא אינו יכול לעשות דבר כדי למנוע זאת מהם.

זו הסיבה שבין חוקי הקניין הרוחני הישראלים נמצא גם את חקיקת סימני המסחר והסיבה שהדין מאפשר רישום סימן מסחרי ומגן עליו לאחר שנרשם (ומעט גם לפני).

סימני מסחר מוגדרים בפקודת סימני המסחר, התשל"ג-1972, כאותיות, ספרות, מילים, דמויות, אותות כלשהם או צירופם של מי מאלו. כלומר: עיצוב הלוגו שיצרתם, השם אותו בחרתם או אפילו סיסמת המכירות הקליטה שלכם. כל אלו הם רכיבים שקהל הלקוחות מזהה עם העסק שלכם, וכדי להגן עליכם מאפשר לכם החוק לרשום אותם כסימני מסחרי.

הרישום מתבצע בכל מדינה באופן עצמאי, אצל רשם סימני המסחר המקומי. הרשם הישראלי יושב בירושלים.

רישום סימן מסחרי הוא תהליך שמתחיל בפגישת יעוץ אצל עורך דין העוסק בסימני מסחר ויכול להמשך כשנתיים ימים, כך שמומלץ להתחיל ברישום סימן המסחר מוקדם בחייו של כל עסק.

לפני הגשת בקשת רישום סימן מסחרי, חשוב לשבת עם עורך דינכם, להבין מה האפשרויות העומדות לרשותכם, כיצד כדאי לרשום את הלוגו שלכם כסימן מסחרי, מה הן הפרטות (=סוגי המוצרים והשירותים) המתאימות לרישום הספציפי שלכם, ולהתנהל בזהירות. לכל החלטה יכולה להיות אחר כך השפעה שאולי תגרום לרשם סימני המסחר לדחות את בקשת רישום סימן מסחר שתגישו.

לפני ביצוע רישום הסימן המסחרי כדאי גם לעיין במנוע החיפוש של רשם סימני המסחר הישראלי הנמצא כאן https://www.trademarks.justice.gov.il, ולראות – האם קיימים סימנים אחרים שעלולים לגרום לכך שהסימן שלכם לא ירשם.

חשוב לבדוק עם עורך דינכם האם יש בסימן סיבה אחרת מדוע הוא לא ירשם. סעיף 11 לפקודת סימני מסחר מגדיר מספר סוגי שמות וסימנים שלא ירשמו כסימן מסחרי. לדוגמא – סימנים המרמזים על קשר כזה או אחר עם המדינה ומוסדותיה, למשל סימני מסחר הכוללים שם בלבד, סימן מסחר העלול לפגוע ברגשות הציבור, סימני מסחר המצביעים על איזור גיאוגרפי שיש בו מצג שווא, סימן הדומה לסימן מסחר מוכר היטב וכדומה. כל אלו לא יאושרו לרישום.

מעוניינים בייעוץ או בהתחלת פרויקט? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ונסיים בהמלצה – רישום סימן מסחרי אינו רישום סתמי אלא יכולה להיות לו חשיבות רבה. אם בהמשך הדרך יקום מתחרה שיעשה שימוש בשם שלכם, בלוגו אותו עיצבתם או בכל סימן אחר המאפיין את העסק שלכם בעיני לקוחותיכם – לא תוכלו לנקוט כנגדו צעדים מסחריים או להגיש תביעת הפרת סימן מסחרי אלא אם תרשמו את הסימן.

לאור  משך הזמן שתהליך רישום סימן מסחר אורך – מומלץ להתחילו בשלב מוקדם ככל האפשר, על מנת שהרישום יסתיים כאשר זכותכם תופר ותוכלו להגיש תביעת הפרת סימן מסחרי שתתקבל.

מאמרים קשורים